Webdoc

Feu la cerca i veureu que aquesta paraula ja no està de moda. Els resultats que retornen els cercadors són del 2016, del 2014 i més enllà. Ja ningú no escriu sobre webdocs. El documental web és un format, una forma d’expressió, en la qual molts vam veure moltes possibilitats. Quina passada! La tossuda realitat, però, ens va demostrar que era un format minoritari amb nul·les possibilitats de marcar una època. Sembla que a la gent li agradava més fer webdocs que mirar-los, estudiar-los i teoritzar sobre ells que consumir-los. Aniré al gra, la gent passava i passa dels webdocs.

Rectors i rectores de la UAB

Treballant amb en Lucas Santos, company de l’àrea de Comunicació de la UAB, però, vam arribar a una situació singular. Vam reunir uns continguts que exigien esdevenir un webdoc. M’explico. En Lucas va aconseguir lligar entrevistes amb tots els Rectors i Rectores vius de la Universitat. Vam anar-hi amb els tripaus i els vam enregistrar. Després de cada entrevista comentàvem l’alt valor històric del testimoni que acabàvem de recollir. El relat per boca del timoner, n’és tan sols un , dels molts que conformen la història de la Universitat. Però, caram, quin un!

Com a realitzador ho tenia clar, calia preservar la integritat de cada discurs. No només això, calia preservar la integritat dels discursos i facilitar-ne l’exploració. Aquí em teniu doncs, assegut davant al teclat amb més de vuit hores de vídeo en brut al disc dur i l’editor de text en blanc. Calia crear un explorador, calia crear un webdoc. Amb poques hores vaig tenir l’estructura de la PWA (Progressive Web App) que ajudaria els usuaris a explorar els discursos dels rectores. Era molt bàsic però era el punt de partida, faria una aplicació web molt senzilla. Una aplicació web on els continguts serien el centre i una fina capa de funcionalitat en permetria una còmoda exploració.

Aquí entra en Xavi Torner, el meu soci. En Xavi és un periodista (ja sí) que ha estat becari de la Unitat d’Audiovisuals i Multimèdia durant aquest curs 2018-2019. En Xavi és l’editor del projecte. Un cop vaig haver establert els paràmetres, ell es va encarregar de fer , el que hem anomenat, la Mínima Edició Possible i la indexació dels continguts.

Calia dissenyar un fluxe de producció àgil i que ens permetés rectificar en cada cicle de producció. Necessitàvem, aprendre i avançar a l’hora. Hem treballat de manera iterativa i ens n’hem ensortit. Tenim un “git” que dóna fe de la mà de feina feta. Estic molt content d’haver treballat amb en Lucas i amb en Xavi en aquest projecte. Ha estat un goig.


Aquest és l’enllaç al webdoc que, per cert, és diu Rectors i Rectores de la UAB: https://uab.cat/rectorsirectores


espero que us agradi.

Comparteix-me