Una història d’importants dimensions

Els gràfics 3D ens entren pels ulls amb total normalitat. Els tenim plenament integrats. Difícilment ens sembla sorprenent que un cereal banyat amb xocolata, tingui cara i ulls i ens expliqui com de gustós arriba a ser. O que en una pel·lícula hi lluitin dos robots gegants entre gratacels ensorrant-se. O que en una sèrie hi surtin dracs amb precioses princeses guerreres, de carn i ossos, a cavall. Quan parlem de publicitat o ficció, ens sembla d’allò més normal l’aparició d’elements creats en un ordinador.

El 3D és una disciplina que ocupa gran part de l’imaginari dels nostres joves. Ja sigui en el context de sèries d’animació o, especialment, dels videojocs; molts dels herois dels nostres joves són ninots en tres dimensions. No ho sé si els ho heu preguntat mai, però, saben les nanes i nanos com es fa un ninot 3D? Ho saps tu?

Avui us vull explicar una bona història. Una història que inclou art, talent i programari lliure. Avui us vull parlar del Blender. El Blender és una suite de programari gratuït i de codi obert per la creació 3D. Inicialment, es definia com a un programa però ara es denomina suite degut al fet que inclou múltiples funcionalitats altament especialitzades.

El Blender ve dels Països Baixos. Va néixer com una eina de treball de l’estudi d’animació holandès “NeoGeo” però des de 2002, any en què es va “alliberar” el codi, és propietat de la fundació Blender. En alliberar el codi una gran comunitat de desenvolupadors es va unir al projecte per millorar-lo. Blender va sortir al públic en la seva versió 2.02 i ara, 17 anys després, està apunt de sortir la versió 2.80.

La comunitat online de Blender és enorme. Milers d’artistes, programadors, docents, youtubers i dissenyadors d’arreu del món hi treballen. Una de les iniciatives més cridaneres utilitzada per la fundació Blender per tal de fer créixer la comunitat i millorar les funcionalitats del programa han estat les Open Movies.

Les Open Movies són pel·lícules d’animació d’artistes de diversos països produïdes en Blender. Així doncs, aquests productes s’utilitzaven per millorar les prestacions i funcions del programa però també per donar visibilitat al projecte Blender. Aquí podeu trobar una llista de les Open Movies de Blender.

La darrera “Open Movie” de Blende

La comunitat Blender, a més d’artistes, és plena de formadors i recursos formatius. Blender és gratuït i l’accés a recursos per aprendre a fer-lo anar és molt senzill. És per això que és un bon punt de partida per aquells joves que es vulguin iniciar en el món del 3d. Hi ha tutorials i cursos en múltiples idiomes. Personalment, penso que mai és mala idea aprendre una llengua mentre aprens una cosa menys avorrida d’aprendre .

Comparteix-me