Les 10 millors Universitats del món a Youtube

Fa uns dies repassava la presència de les Universitats catalanes a Youtube. La feble presència que hi tenen, em va fer pensar que el problema havia de ser més gros. Tan malament ho fan les nostres Universitats a Youtube? O és un problema de les Universitats en general? Per continuar avançant en les meves indagacions, necessitava referents que m’ajudessin a contextualitzar el paper de les Universitats catalanes a Youtube. Així doncs, valent-me del rànquing Times Higher Education vaig cercar els canals principals de l’elit universitària mundial, el top 10.

Les 10 millors universitats del món a YouTube

La veritat és que els números de l’elit mundial de les Universitats m’han deixat perplex. Com se sol dir, tinc una notícia bona i una de dolenta: La bona és que les Universitats catalanes, a comparació, no ho fan tant malament a Youtube. La dolenta és que, en general, les Universitats no se’n surten gaire a Youtube. Definitivament, hi ha una desconnexió enorme entre l’Acadèmia i els usuaris de Youtube.

El canal que més subscriptors té és el de la Universitat d’Stanford amb quasi 900.000. Tot seguit, hi trobem Harvard, la Universitat d’en Mark Zuckerberg, amb unes desenes de milers de seguidors menys. En tercera posició, hi ha el MIT amb 425.000 subscriptors. Aquestes dades ja les voldria per les nostres Universitats… però el fet que aquestes Universitats tan prestigioses es trobin amb aquests números, pot fer-nos variar la perspectiva.

Quins factors poden explicar aquesta baixa representació de les Universitats a Youtube? És que Youtube no és un canal adient? És que a Youtube no hi ha el tipus públic objectiu que cerquen les Universitats ? És que els continguts que creem no són adequats al mitjà? O és que comparar els números d’un canal de Youtube d’entreteniment amb els d’una Universitat, és com voler comparar el seguiment d’un Barça – Madrid amb el d’un documental sobre la digitalització de l’educació?

Segurament es tracta d’una combinació de diversos factors. Caldrà continuar rascant en busca de patrons. El que m’ha quedat clar fent aquest vídeo és que les Universitats catalanes no tenen un problema a Youtube. El problema, si és que hi és, el tenen les Universitats en general.

Comparteix-me