El vídeo a classe, el fem bé

Crear vídeos per qualsevol matèria de classe és la millor manera d’introduir els joves al món de la producció audiovisual. Quan la finalitat és tractar un tema, i no pas crear un vídeo, els joves aprenen una cosa molt important: Els vídeos són un mitjà, no un fi.

Fem vídeos per explicar coses. Aquesta premissa no l’hem de perdre mai de vista. A partir d’aquí, ja parlarem de mètode, maquinària, tècnica i llenguatge audiovisual.

Coses que han de saber els profes

No sóc partidari d’atabalar els alumnes amb termes abans de que els necessitin. Però sí que trobo imprescindible que els profes tingueu clars els conceptes bàsics de la producció audiovisual.

Què és un pla? i una escena? una seqüencia? Els nanos, per fer un vídeo no necessiten saber-ho, però vosaltres sí. En el meu blog, de producció audiovisual, hi tinc l’article “Petit diccionari de la producció audiovisual“. Us el recomano.

Important

Per fer vídeo a classe, el docent ha de tenir molt clars els conceptes bàsics de la producció audiovisual.

L’altra qüestió que heu de tenir molt clara els profes, són les fases de producció. Ho heu de dominar vosaltres per poder-los-ho explicar a ells: Preproducció, producció, postrproducció i distribució.

A hackcinema hi ha un article que explica les fases de la producció audiovisual i la importància de seguir-les meticulosament: Introducció a la producció audiovisual. També us el podeu llegir, alguns profes m’han dit que els ha ajudat.

Recorda

El procés de creació de vídeo el dividim en quatre fases: La preproducció, la producció, la postproducció i la distribució

Coses que han de saber els alumnes

La base del llenguatge audiovisual és l’única qüestió teòrica que realment necessiten els nanos per fer un vídeo. Si fem el símil amb la llengua escrita, el mot, la mínima expressió de significat té el seu equivalent visual: El pla.

El llenguatge audiovisual es complica amb moltes d’altres qüestions, sobretot quan entra en joc la qüestió del muntatge… Però, d’entrada, dominar la mínima expressió del llenguatge audiovisual és molt més important que aprendre’s l’argot o les fases de producció.

Recorda

En llenguatge audiovisual, la mínima expressió de significat és el pla

Els nanos han d’aprendre que l’enquadrament “parla” i suposa una part vital d’aquesta missió principal d’ “explicar una cosa”. És per això, que us recomano un darrer article: El valor narratiu del pla.

Vídeos xulos

En el primer nivell d’avaluació d’una peça audiovisual, sempre hi poso la riquesa del llenguatge: Varietat i bon us dels diversos tipus de plans.

Un vídeo que només encadena un pla mig al darrera d’un altre és una pena, una oportunitat perduda.

Recorda

Un vídeo fet només a base de plans mitjos és inexpressiu, lleig i avorrit.

Segurament, els profes, però, el primer que avaluareu dels vídeos serà el discurs, el missatge, que els alumnes hagin estat capaços de crear i comunicar. I és clar que sí! Ben fet, amb això sempre estarem d’acord: El vídeo només és el mitjà.

Foto de portada
unsplash-logoJoshua Hanks

Comparteix-me