Descobrint el Tetris al Món d’ahir

La descoberta de la revista “El món d’ahir”

A qui no li agradava jugar al Tetris? Quantes generacions hi hem arribat a jugar? I quantes més hi jugaran?

Aquest mes d’octubre hem descobert la revista “El món d’ahir“. Va ser una gran descoberta, la veritat. Si no arribem a agafar aquella trucada… ara no n’estaríem subscrits. És una revista d’història, d’història d’autor. L’objectiu que persegueixen és “gaudir del doble plaer de llegir i d’emmirallar-se en el passat“. Doncs sense ni pensar-ho dues vegades, ens hem apuntat a gaudir del plaer de llegir i a cercar curiositats, en les històries del passat, que ens puguin ajudar o a completar i a ampliar els nostres aprenentatges.

Com que ja fa temps que han començat a publicar, nosaltres hem començat pel número 16 (però volem aconseguir els 15 altres números! Quina delícia de revista.)

Així doncs, gràcies a l’article del Jordi Sellas i Ferrés Les quatre cares del Tetris” del número 16 de la revista “El món d’ahir” dirigida per Toni Soler, he descobert la veritable història de la creació del Tetris i m’ha fascinat.

Els inicis del Tetris

No us explicaré tot el què explica l’article perquè la voluntat d’aquest ‘post’ és que aneu a buscar derrapant la revista i us llegiu l’article sencer. Però sí, que de la lectura d’aquest, en trec unes curiositats que m’han cridat molt l’atenció i tot seguit us en faig un tastet:

  • Aleksei Pàjitnov és enginyer i informàtic rus, inventor i és el creador i programador del popular joc: Tetris.
  • Però, va ser Robert Stein qui va vendre els drets del Tetris arreu del món sense que l’inventor li donés el vist-i-plau.
  • Anys més tard, Henk Rogers és qui va ajudar a Pàjitnov a tornar-li els drets del joc.
  • El nom de Tetris sorgeix de la unió entre dues paraules: “tetra” (que vol dir quatre en grec) i tennis (que a l’any 1984 era l’esport estrella).

Us recomano la lectura de l’article!

La cançó popular russa ‘Korobeiniki’

La cançó que tots tenim al cap del joc és un fragment de la cançó popular russaKorobeiniki‘. Aquesta cançó està basada en un poema de Nikolai Nekràssov. Va ser Nintendo qui va introduir la cançó al joc.

He descobert que els ‘Korobéiniki‘ eren venedors ambulants que venien diferents tipus de productes: articles de merceria, teles, llibres, entre d’altres…

La cançó ens explica una història d’amor entre un jove Korobéinik i una jove anomenada Katia. El venedor vol vendre els seus productes a la jove, quan aquest li fa un petó i acaben amagats en un camp de sègol.

D’aquí el fragment que diu:

[…] “Només la nit profunda sap tot el que van acordar. Deixeu que el sègol torni a créixer i guardeu discretament el secret“.

Korobéiniki
  • Aquí teniu la Cançó popular russa ‘Korobeiniki‘ cantada pel Cor de l’Exèrcit Roig.

The Tetris company

Henk Rogers i Aleksei Pàjitnov van fundar l’any 1995 ‘The Tetris Company‘.

Us enllaço, The Tetris Company, la seva web. A dins, hi trobareu tot de productes de marxandatge al voltant del joc. I per les persones més nostàlgiques, fins i tot, si voleu tornar a fer una partida al Tetris ho podreu fer en línia.

Per saber-ne més:

Si realment us encanta aquest joc i en voleu saber tota la història , podeu consultar aquesta web: The Tetris saga

Un joc ha de ser primer de tot, divertit

Si heu vist l’entrevista que se li va fer a Aleksei Pàjitnov, a la UAB, se li va fer aquesta pregunta ‘Què podem aprendre jugant a videojocs?’ Ell comenta que:

“No crec que aprenguem res. […] Un bon joc només té un propòsit específic: produir plaer, fer divertir. Un joc no accepta altres objectius. Si per casualitat resulta útil, és genial, però l’ús principal és proporcionar plaer .

Aleksei Pàjitnov

En relació a la pregunta, sobre què podem aprendre jugant a videojocs, jo diria que moltes coses! En això no estic d’acord amb en Pàjitnov que va respondre que res, ara bé, coincideixo amb ell en dir que un bon joc ha de ser divertit.

Referències bibliogràfiques

Sellas Ferrés, Jordi. (2020). Les quatre cares del Tetris. El món d’ahir, (número 16), 75 – 87. Web: https://www.elmondahir.cat/

Trobareu un fragment de l’article a: El món d’ahir. Les quatre cares del Tetris

Comparteix-me