Analítica Web Ètica?

Els webmasters necessitem saber què fan els usuaris dins de les nostres propietats web. Sense la informació de l’analítica web, aniríem a cegues; seria com cridar per la finestra i, si ens ha sentit algú, bé per nosaltres. És una obvietat que no es pot tenir o administrar un espai web sense saber què hi passa.

El principal problema, com amb tot, és l’abús. S’estan saquejant moltes dades personals que poc, o gens, tenen a veure amb l’activitat de les persones dins de les nostres propietats web. I com a mestres de l’abús, tenim Google i Facebook: Els Mad Men de la nostra generació. (alerta amb el link, conté un spoiler massiu i perllongat)

Google i Facebook, en diferents àmbits i a la seva manera, han revolucionat el món. Crec que els devem admiració i respecte per això. No us sé dir dues altres empreses que hagin transformat tant la meva vida. Per altra banda, seria ingenu negar que aquella il·lusió pionera ha deixat pas a indicis de sociopatia i maldat. Sí, un cop implementada la màgia, s’estan fent maldats; coses que no són ètiques.

Google ha creat eines meravelloses per a tots els propietaris web. Eines fantàstiques i inabastables, si calgués pagar-les amb diners, per un petit comerç, una empresa mitjana o uns hobbistes com nosaltres. Google Analytics és màgia. No recordo quants anys fa, però quan vaig entrar en aquell panell complicat i vaig anar descobrint tot allò que podia aprendre dels meus propis webs… Quina emoció!

“Nosaltres hem optat per rebutjar aquest tracte. El trobem perillós per la llibertat individual de les persones. Ens hem desfet de Google Analytics”

Google no cobra en diners, cobra en informació. El tracte que proposa als propietaris web sembla just: “Jo et dono eines perquè analitzis la teva web i tu em dones la teva web perquè l’analitzi amb les meves eines”. D’aquesta manera, Google crear una xarxa de propietats web que col·laboren en recopilar informació i traçar l’activitat de les persones. Nosaltres hem optat per rebutjar aquest tracte. El trobem perillós per la llibertat individual de les persones. Ens hem desfet de Google Analytics. M’explico:

Quan teníem Google Analytics instal·lat en aquesta propietat web, sabíem quanta gent havia llegit un article, quanta estona s’hi havien estat, d’on venien, quin navegador feien servir, si havien mirat més pàgines etc. Un cop marxaven de somsavies.com, però, i com és lògic, els perdíem la pista.

No és el cas de Google perquè si, un cop llegit el fantàstic post a Som Sàvies, l’usuari se n’anava a una altra web, que també tenia el Google Analytics instal·lat, Google continuava sabent tot això de la següent web i la següent i la següent… I al cap del dia tenia una perspectiva molt clara del què havia estat fent aquesta persona .

Els propietaris web necessitem eines d’anàlisi però estem molt preocupats amb el monstre que podria esdevenir Google i l’amenaça que podria suposar per la llibertat individual de les persones.

Ara que estem en ple desenvolupament de Sàvies, hem estat buscant alternatives a Google Analytics. I hem redescobert Piwik. I la veritat és que ha millorat molt! Matomo, ara Piwik s’anomena així, és un sistema d’analítica web que s’auto-defineix com a “Analítiques ètiques, revelacions poderoses”.

“Analítiques ètiques, revelacions poderoses”

Matomo

Si visiteu la documentació, veureu que Matomo està clarament compromès en preservar la privacitat de les persones. Entre moltes d’altres opcions, et permet anonimitzar totes les dades dels usuaris. Aquí tenim instal·lat Matomo i, ara mateix, per exemple, m’és impossible a mi i a Matomo de saber quina és la teva adreça IP.

Matomo s’ofereix de tres maneres: Instal·lació manual per a servidors, Format Cloud de pagament (solució clau en mà) i la que utilitzem aquí: Matomo per wordpress. S’instal·la com una extensió més i t’implementa un complet sistema d’analítica web respectuós amb la llibertat individual dels teus visitants.

A Som Sàvies usem Matomo i a Sàvies.cat, estem buscant la millor formula per integrar-li. Val la pena fer-hi un cop d’ull.

Foto de portada
unsplash-logoEnoch Hsiao

Comparteix-me